Woensdag 17 september en Donderdag 18 september

Door omstandigheden gisteren niet kunnen schrijven, maar daarover later meer. We zouden vandaag beginnen met de grote oversteek van San Juan richting Buenos Aires. 800 kilometer, verdeeld over 3,5 dag, dus lekker relaxd aan rijden, vroeg de auto neerzetten, een beetje de stad verkennen, etc, etc.

We kwamen wat later op gang vandaag, een beetje uitgeslapen. En tegen half elf in de auto gestapt. Vandaag niet alles helemaal goed voorbereid. Vergeten water te kopen, niet helemaal goed de kaart bestudeerd, dus we dachten, dat we met onze halve tank, nog wel een aardig eindje konden rijden, maar dat bleek al een vergissing (bijna), want dat hebben we haalden nog op het nippertje San Luis, helaas hierdoor wel een Nationaal Park gemist, ja jammer, hadden we maar beter moeten opletten. Wel blij, dat we de tank nog hadden gehaald, hadden nog ongeveer een liter benzine over. Maar ja we hadden het gehaald, dus we besloten na een hapje gegeten te hebben bij onze favoriete winkelketen de Wallmart (ja, die hebben ze ook in Argentinië), nog een uurtje door te rijden naar Mercedes, een plekje van ongeveer 30.000 inwoners.

De skik zat er goed in, leuk stukkie muziek op onze mp3 speler, dit keer geen Boer Harms, toen ik een afslag naar een meertje zag. We hadden nog wel tijd over, dus even kijken. Even wat afwisseling van die lange rechte weg naar Buenos Aires. Rustig die kant op rijden, maar het duurde nog wel even, tot wij het meertje zagen, dus besloten we om maar om te keren.

Toen ging het mis, in een flauwe bocht kregen we een klapband, en daar verloor ik de macht over het stuur, en begonnen we te rollen. Ik geloof vijf keer, tot we tegen een boom tot stilstand kwamen. Op de kop, maar gelukkig, waren we beiden nog redelijk intact en konden we uit de auto kruipen. Natuurlijk wel redelijk in schock, maar gelukkig, redelijk gezond, op een paar schrammen, bulten, zere ribben en npt wat pijntjes na, goed afgekomen, het had heel wat anders kunnen aflopen, als je de auto ook ziet.

Onze auto na de 5 koprollen

Maar ja, wat moet je dan. We zaten in de middle of nowhere, ales lag in de auto, of in de weide omgeving van de auto. Dus eerst alles maar eens bijmekaar gezocht. De bagage, andere spullen, papieren etc. etc. Het wonderlijke was, alles was nog intact, mp3 speler, videocamera, fototoestellen, bril van Jelle, zonnebril. Echt alles was nog intact, behalve een pot Dulce de Leche, en later achteraf in het hotel de tandpasta van Jelle.

Wie moeten we bellen? De autoverhuur, politie, Ambulance ? Eerst de autoverhuur maar eens gebeld. Hoe die reageerden, dat is met de beesten af, het enigste waar zij in geïnteresseerd waren was de auto, helemaal niet vragen hoe het met ons ging, het ging hun alleen om de auto. Ja we moesten ook de auto even afsluiten en het frontje van de autoradio er nog even uithalen. Dus daar moest ik met mijn wrakke lichaam, weer in die auto kruipen, om dat frontje eruit te halen, autosleutels. Ze hebben geen 1 keer gevraagd, hoet het met ons ging, alles draaide om die auto, die daar zowiezo, al total loss in de weiland lag.

Gelukkig kwam er toen een aardige vijftg plusser langs, die gelukkig voor een Spanjaard redelijk Engels sprak, die ons een beetje te hulp schoot, en de hulpdiensten belde. Helaas hebben wij die niet gezien, want na drie keer gebeld te hebben en ongeveer 2,5 uur later, nog geen politie gezien. Toen bood die man aan, om ons naar San Louis te brengen. Dat leek ons toen de beste oplossing, om daar nog te blijven wachten, dat bod ook weinig soelaas, dus hij heeft ons naar een hotel in San Luis gebracht.

Het beste hotel van de stad geboekt en in de hotelkamer kwamen de emoties wel een beetje los. We beseften toch wel, dat we redelijk wat geluk hebben gehad. Het had veel anders kunnen aflopen. Toen alles weer een beetje bedaard was, besloten om toch nog maar even naar de Politie te gaan, we hebben toch een report nodig voor de verzekering.

Dus wij naar politie. Dat zal nog wel wat worden, veel bureaucratie, machtsvertoon, slecht spaans spreken. Maar dat viel allemaal reuze mee. Ze hebben ons echt geweldig geholpen. Alle lof voor de politie hier. Gelukkig was er iemand van de brandweer, die redelijk goed Engels sprak. Eerst wat algemene papieren invullen. Natuurlijk moesten er wel verschillende stempels op. Het protocol schreef voor dat je naar een auto ongeluk naar een dokter moest, dus dat gebeurde dus ook. Hij keek er na, even aan mijn hoofd gevoeld, de hele tijd niets gezegd, wat opgeschreven, en toen konden we weer gaan. Dus dat stelde niet zoveel voor, volgens onze begeleider had de dokter rontgenogen, die kon door alleen te kijken, zien of er wat aan de hand was. Toen was het inmiddels negen uur. In de tussentijd was er een vertaalster opgeroepen, die ons verhaald vertaalde in het Spaans, hoe het gebeurd was enzo. Hier moesten natuurlijk ook weer wat stempels op, en ondertekend worden. Toen moesten ze nog een kopie hebben van de autopapieren, maar het politiebureau had geen kopieerapparaat, dus wij de in de politieauto, de halve stad doorijden om een kopierapparaat te vinden, wat uiteindelijk bij het casino lukte. Inmiddels was het elf uur geworden, maar we hadden ons politiereport in handen.

Nog even een happie gegeten, en toen naar bed gegaan. Ik heb redelijk geslapen, Jelle wat minder.

Vanmorgen wakker geworden, en alles was behoorlijk stijf. Bij Jelle was het al niet veel anders, we lijken wel twee oude bejaarde mannetje. We kunnen niet teveel lachen, want dan doet alles zeer. Alles was nog wel wat onwerkelijk. Nog steeds niets van Alamo gehoord tot 11 uur, want ze hadden beloofd, (uiteindelijk gisteren nog), dat er vor twaalf uur een auto zou zijn. Na weer heel wat heen en weer gezeur, uiteindelijk tegen half twee een nieuwe auto gekregen, weer een Corsa. Gelukkig zag deze er stukken beter uit en toch maar in de auto gestapt, en met een gangetje van 80 richting Merceds gestapt, al zat de schrik er toch nog wel in.

Onderweg naar Mercedes kwamen we weer langs de bewuste plek, toch nog maar even gekeken. De auto was inmiddels weggehaald, maar al onze waterflessen, kussen, de pot Dulce de Leche etc lag er nog, en je kon precies in het gras zien, waar we doorheen geduikeld waren. En de sporen op de weg waren ook goed te zien. Was nog wel een moeilijk om de plek weer te zien, maar het deed ook wel goed. En net op het moment, dat wij weg wilden rijden, belde Erna, echt heel toevallig zou je zeggen, maar toeval bestaat niet, dat moest zo zijn.

Hierna rustig doorgereden naar Mercedes. Een eenvoudig, maar goed hotel gevonden. Lekker rustig aangedaan, alles even laten bezinken, rustig een biertje gedronken, lekker, maar een eenvoudige koe gegeten en nu dus even alles van me af aan het typen.

Achteraf denk je, hoe heeft het zo kunnen komen. Er zijn wel een paar dingen, die anders zijn gegaan, dan normaal. Elke morgen, al vakanties lang, doucht Jelle als eerste en ik als tweede, waarom wie zal het zeggen, is gewoon gewoonte, gisteren niet. Ik eerst. Meestal bekijken we de kaart wel even, of we een tankstation tegenkomen voor water en benzine. Dit keer niet gedaan, hadden we een volle tank gehad, waren we naar het Nationale Park gegaan, daar een paar uurtjes doorgebracht, hadden dan in San Luis geslapen, of misschien ook nog wel in Mercedes, maar hadden dan zeker niet afgelagen op de beruchte weg. De hele vakantie de flessen achter in de auto niet opgeruimd, wat deed ik gistermorgen, toen we op weg gingen, alle flessen etc opgeruimd, was achteraf niet nodig geweest. Maar dit is allemaal achteraf gewauwel, daar kun je toch niets meer aan veranderen en Jelle heeft hier vooraf al over gedroomd, dat dit zou gebeuren, precies, zoals het is gebeurd. Maar het belangerijkste is, dat we er goed zijn afgekomen, maar de glans is wel een beetje van de vakantie af

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s